Velkommen til

title-imageskontakt os

Skibby Tandlægehus

Tandmyter

Har kvinder dårlige tænder end mænd? Kan tyggegummi virkelig erstatte din tandbørstning?

Der findes ufattelig meget sludder og vrøvl ift. vores tænder og tandpleje. Derfor har vi har samlet en lille liste over de mest udbredte myter omkring tandpleje og tænder

Din gamle tandbørste er bedst

Der er stadig mange der går og tror at deres gamle tandbørste er bedst. Det anbefales at udskifte ens tandbørste, enten når børsterne ikke længere er tætte og er begyndt at stikke ud til alle sider eller ca. hver 3. – 4. måned.

Tyggegummi kan erstatte tandbørstning

Tyggegummi kan IKKE erstatte tandbørstning. Lige meget, hvordan man vender og drejer det, vil tyggegummi aldrig kunne erstatte tandbørstning. Tyggegummi er fint, hvis man ønsker en mere frisk ånde og til at fjerne de værste bakterier på overfladerne. Men det kan på ingen måde erstatte en omgang med tandbørsten.

Skrub hårdt på tænderne med tandbørsten

Det er en myte at man skal skrubbe hårdt på tænderne. Det kan have en skadende effekt både på tanden og på tandkødet. Alle folk har forskellige tænder og dermed forskellige behov. Det betyder, at folk behøver forskellige typer af tandbørster. Det er en god ide, at sætte sig sammen med tandlægen for at finde ud af, hvilken tandbørste der passer bedst til dine tænder. Nogle behøver bløde tandbørster, hvor andre behøver hårde tandbørster – det er her at tandlægen kan komme med råd og vejledning.

 tandmyter

Flour i tandpasta er ikke vigtigt

Fluor er med til at reparere krystalstrukturen i en emaljekrystal der er ved at blive opløst grundet syrepåvirkning. Når fluor går ind og binder sig til krystallen dannes en krystal som er svære at opløse for syre. Derfor er det så vigtigt i bekæmpelsen af huller i tænderne. (Bakterier på tænderne spiser den sukker der er i omgivelserne og dette omdannes via deres fordøjelse til syre som frigives til omgivelserne)

Dårlige tænder går i arv

Vi har alle selv, hver især ansvaret for vores egne tænder. Der er ikke noget genetisk der her kan komme os til hjælp. Dog et der en stor del genetik som er involveret i dette. F.eks. ses det som en risiko faktor for udviklingen af parodontitis, hvis én eller begge forældre også lider eller har lidt af sygdommen.

Kvinder har dårligere tænder end mænd

Det er en myte, at kvinder har dårligere tænder end mænd. Der er ingen forskel. Dernæst er det også en myte, at kvinder mister én tand per barn de føder.

Gravide kvinder har nemmere ved at få huller i tænderne

Når man er gravid, ændrer man normalt spisevanerne lidt og vil nok komme til at indtage mere sukker end normalt. Det vil selvfølgelig være med til at danne bakterier og huller i tænderne, hvis man ikke er omhyggelig med mundhygiejnen, mens man er gravid.