Kroner og broer

Hvad bruges kroner til?

Når det anbefales at sætte en krone på en tand, skyldes det som oftest, at tanden er meget ødelagt, og at den resterende del af tanden er svækket.

Kronen er en omsluttende restaurering, der har til formål at holde sammen på den underliggende rest af tanden og sikre, at tanden får en funktion i munden.

Ved kronebehandlingen reducerer man tanden i størrelse, og der bliver herefter hos en tandtekniker lavet en krone specifikt til tanden.

Tanden får nærmest en ny skal, som styrker tanden og holder sammen på den.

BOOK TID ONLINE
TLF: 4752 8011

Hvilke tænder bør have kroner?

Der er ingen præcise regler for, hvilke tænder, der bør have kroner, og hvilke der ikke bør have kroner. Det er i sidste ende en individuel vurdering, som foretages af tandlægen ud fra de givne forhold og i samråd med patienten.

Rodbehandlede tænder

Tænder, der er rodbehandlede, er som udgangspunkt meget ødelagte.

Der er normalt ikke meget tand tilbage, og herudover er tanden ifm. rodbehandlingen blevet udhulet i midten, så tandlægen kan få adgang til rodkanalerne. Det medfører, at den tand, man ser i munden, ofte kun er en tynd skal af tand.

Rodbehandlede tænder har derfor større risiko for at knække eller flække i roden ifm. tyggebelastninger.

Hvorfor får man en bro?

En bro kan bruges til erstatning af en til flere tænder. Det er en forudsætning, at der er tænder på begge sider af det tandløse område.

Disse tænder reduceres i omkreds og bruges nu som såkaldte bropiller.

Efter en grundig undersøgelse her på klinikken vil en tekniker fremstille en bro, hvor tænderne i det tandløse område er anbragt mellem de kroner, der skal sidde på bropillerne.

Broen cementeres herefter på bropillerne. Hullerne i tandrækken og den mistede funktion af disse genetableres.

Hvad skal du være opmærksom på?

Det er utroligt vigtigt, at du efter en brobehandling holder bropillerne rene. På den måde forhindres huller i disse tænder.

Grundig tandbørstning og overholdelse af regelmæssige tandeftersyn hos tandlægen forhindrer desuden, at parodontose udvikles/videreudvikles omkring disse.

Det er særligt væsentligt at bekæmpe en mulig parodontose, da det kan betyde, at du risikerer at miste broen.

Broer kan også laves på implantater, hvis der ikke er tænder på begge sider af det tandløse område.

Gør det ondt at få lavet en bro?

I langt de fleste tilfælde kan vi gennemføre både undersøgelse og behandling uden synderlige smerter.

Det kræver som oftest ingen tilvænning at få en bro, men efter behandlingen kan der være lidt ømhed fra tandkød og tænder. Ømheden er normalt forbigående, og forsvinder i løbet af få dage.

Broen vil på sigt komme til at føles som dine egne tænder.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er i tvivl?

Hos Skibby Tandlægehus vil vi ved dine regelmæssige tandeftersyn rådgive dig om behovet for broer. Går du ikke regelmæssigt til tandlægen, er du velkommen til at booke tid til en undersøgelse.

Har du spørgsmål? Så er du mere end velkommen til at ringe til os på 47 52 80 11.

TLF: 4752 8011