Velkommen til

title-imageskontakt os

Skibby Tandlægehus

Indsættelse af implantater

Efter operationen

Lige efter operationen virker lokalbedøvelsen stadig, og det er derfor vigtigt, at du er forsigtig, hvis du spiser, da du let kan komme til at bide dig selv i tunge eller kind.

Det er bedst at vente med at spise til bedøvelsen er forsvundet.

Smerter

Når bedøvelsen begynder at lette, vil der være smerter og ømhed fra det opererede område.

Det anbefales derfor, at man begynder at tage smertestillende medicin, inden bedøvelsen holder op med at virke, da det normalt dæmper smerterne.

Det anbefales, at man tager smertestillende medicin 3-4 gange dagligt i de første 2 døgn efter operationen.

Tandlægen informerer om, hvilken smertestillende medicin, der bør tages.

Hævelse

Det er normalt, at tandkød og kind ud for det opererede område hæver, og at der kan forekomme misfarvning af kind pga. lettere blodudtrædning (blåt mærke).

Koldt omslag lige efter operationen kan reducere både hævelse og misfarvning.

Mundskylning

Det er vigtigt, at såret får ro til at hele. Derfor bør der ikke børstes tænder i det opererede område i den første uge efter operationen. Hvis man er blevet syet, skal man i stedet holde såret rent ved at skylle med klorhexidin 0,1% morgen og aften.

I resten af munden børstes tænder på normal vis, dog skal der gå min. 1 time mellem klorhexidin-skylning og tandbørstning, da de fleste tandpastaer indeholder stoffer, der kan ophæve virkningen af klorhexidinen.

Efterblødning

Det er almindeligt, at der er en smule siveblødning fra såret i det første døgn efter operationen. En sådan blødning kan normalt stoppes ved at placere nogle gazetamponer (evt. teposer eller sammenrullet køkkenrulle) på såret og enten tygge sammen eller med fingrene holde et moderat pres på såret i 10-15 minutter.

Risikoen for efterblødning øges ved indtagelse af varm mad og drikke, fysiske anstrengelser, alkohol, eller hvis man går og suger i såret eller skyller kraftigt med vand. Derfor bør disse ting undgås det første døgn efter operationen.

Sov med hovedet let hævet på en ekstra hovedpude. Hvis blødningen ikke holder op efter gentagne forsøg med kompres, bør klinikken kontaktes.

Mad

Vent med at spise til bedøvelsen er forsvundet. De første dage efter operationen bør kosten være blød og kold. Det er vigtigt, at kosten er nærende og energirig. De efterfølgende dage kan kosten gradvist ændres til normalkonsistens.

Undgå at tygge i det område, hvor du er opereret.

Rygning

Bør reduceres mest muligt, da det forsinker sårhelingen.

Kontrol

Hvis du er blevet syet, fjernes stingene på klinikken ca. 1 uge efter operationen.

Akut hjælp

Ved uopsættelig nød- eller efterbehandling uden for klinikkens åbningstid, kontaktes skadestue eller anden lægelig hjælp.

Hygiejne i forbindelse med implantatbehandling:

God mundhygiejne omkring implantaterne er en vigtig del af en vellykket implantatbehandling.

Som på almindelige tænder kan der opstå tandkødsbetændelse og parodontose omkring implantater.

Med følgende råd har du det bedst mulige udgangspunkt for at bevare implantatet.

I helingsperioden

I helingsperioden skal tandkødet have ro til at hele i 7 – 10 dage. I denne periode må du ikke børste omkring implantatet. Du skal i stedet holde såret rent ved at skylle med klorhexidin 0,1% morgen og aften.

I resten af munden børstes tænder på normal vis, dog skal der gå min.1 time mellem klorhexidin-skylning og tandbørstning, da de fleste tandpastaer indeholder stoffer, der kan ophæve virkningen af klorhexidinen.

Efter trådene er fjernet

Efter trådene er fjernet, skal implantat og tandkød holdes grundigt rent. Børst implantatet, ligesom du børster dine tænder. Brug en blød tandbørste. Børst både for- og bagside omhyggeligt, og vær særlig opmærksom ved tandkødskanten. Husk også dagligt at rense mellemrummene ved hjælp af mellemrumsbørster eller tandtråd.

Når kronen er sat på

Når kronen er sat på, bør denne holdes rent ligesom andre tænder. Anvend en blød tandbørste, da en hård børste kan få tandkødet til at trække sig omkring implantatet.

Husk altid at rense mellemrummene dagligt med mellemrumsbørster eller tandtråd.

Kontrol af implantatet

Vi anbefaler, at implantatet kontrolleres 1 måned, 6 måneder og 12 måneder, efter det er indsat.

Ved kontrol vil der som oftest blive taget røntgenbilleder for at checke forholdene i knoglen.

Herefter kontrolleres implantatet ved de almindelige eftersyn, og der tages typisk kontrolrøntgen med 1 til 2 års mellemrum.