Fjernelse af visdomstand

Hvorfor får man fjernet visdomstænder?

Årsagen til, at visdomstænder fjernes er ofte, at de ikke er kommet helt på plads, og at der ud over tænderne sidder tandkød. Det kan resultere i infektion i eller ved tanden, da den ikke kan holdes ordentligt ren.

Visdomstænder kan også sidde meget uhensigtsmæssigt i forhold til nabotænder, som man med tiden kan risikere at miste pga. hul eller parodontose forårsaget af denne placering.

Operationen foregår under steril opdækning.

Ved operationen skyller man tandkødet og skubber det lidt væk, og det kan være nødvendigt at fjerne knogle omkring tanden, så den kan løsnes.

Har tanden rødder, der sidder hver sin vej eller ligger den i en uhensigtsmæssig stilling, kan det være nødvendigt at dele tanden i flere stykker for at få den ud.

BOOK TID ONLINE
1 visdomstand fattigere. Er en af de personer som lider af tandlægeskræk… Min tandlægeskræk er ikke væk, men den er ikke så stor som før. Takket være min fantastiske tandlæge. Hun er en stor hjælp.
– Winnie Eilertsen

Komplikationer ved fjernelse af visdomstand

De mere almindelige komplikationer ved fjernelse af visdomstænder er:

  • Smerter
  • Hævelse
  • Dry socket (kraftige smerter startende ca. 3 dage efter operationen)
  • Infektion
  • Nedsat gabeevne

Oplever du komplikationer, bør du kontakte din tandlæge, for at få afklaret, om du bør komme forbi til en undersøgelse.

De meget sjældne komplikationer

Visdomstændernes rodspidser kan sidde i tæt kontakt til den store nerve, der ligger i kæben.

Ved røntgenbilleder prøver man at lokalisere placeringen af denne nerve ift. rodspidserne. Hvis der er tæt kontakt mellem rodspidser og nerve, kan der være risiko for beskadigelse af nerven i forbindelse med operation.

Det kan forårsage, at man bliver helt eller delvist følelsesløs i underlæben på den pågældende side.

Hvis der er kommet et tryk på nerven i forbindelse med operationen, vil den pågældende føleforstyrrelse ofte være midlertidig, og følelsen vil komme igen med tiden (fra uger til måneder).

Er nerven blevet beskadiget på en måde, der gør, at den ikke kan hele igen, vil følelsesløsheden ofte være permanent.

Vi gennemgår risici med dig

Behandlingsplanlægningen er derfor meget vigtig i forbindelse med disse operationer.

Hvis forholdene giver mistanke om, at rodkomponenter og nerve er i en position, hvor der kan være risiko for nerveskader, vil det blive undersøgt, om der er andre muligheder for at løse problemet med visdomstanden.

Hvis det ikke er tilfældet, vil fjernelsen først ske efter grundig information og samtykke.

I svære tilfælde kan det være nødvendigt at henvise til en specialist, eller hente en specialist til klinikken for at foretage indgrebet.

Gør tandkødet omkring din visdomstand ondt?

Så kontakt os med det samme. Det er en god idé at få tjekket tanden hurtigst muligt, så du ikke risikerer at få skæve tænder eller svær betændelse. Ring til os på 4752 8011 eller bestil en tid online.

BOOK TID ONLINE
TLF: 4752 8011