Dårlig ånde

Alle har på TV set fine reklamer for mundskyllemidler, der fjerner dårlig ånde ved et par skylninger. Sandheden er, at de fleste, der har dårlig ånde, har det pga. ubehandlede sygdomme i enten tænder eller tandkød. Har man fx parodontose, så vil der ofte sidde mange bakterier og tandsten på tandoverfladerne, og disse bakterier danner forskellige ildelugtende gasser. Ifm. aktiv parodontose kan der også være pus og dødt væv, der kan bidrage til dårlig ånde.

Hvis man har større huller i tænderne eller defekte fyldninger, kan der i disse sidde mange bakterier og madrester, som også kan give dårlig ånde.

Børster man ikke sine tænder ordentligt rent, og bruger man ikke tandtråd mellem tænderne, vil der sidde belægninger, som igen kan give dårlig ånde.

Har man kronisk dårlig ånde, er det en god ide at få undersøgt sine tænder og tandkød, så det kan blive afklaret, om årsagen til den dårlige ånde findes der. Bruger man ikke tandtråd eller andet til at rense mellem tænderne, vil dette være et godt sted at begynde.

Dårlig ånde kan undertiden skyldes, at man trækker vejret gennem munden, hvilket udtørrer slimhinderne og gør bakteriernes gasser mere fremtrædende.

Dårlig ånde kan også komme fra maven og fx skyldes, at der går lang tid mellem måltiderne, og at man ikke har fået noget at drikke i længere tid.

Har man dårlig ånde, så tal med os om det, så vi kan hjælpe med at klarlægge årsagen.

Det kan være lidt af et tabu at tale om dårlig ånde. Ofte ved den person, der lider af dårlig ånde, det ikke selv. Der er nogen, der skal gøre vedkommende opmærksom på det, og selv om det er svært at gøre dette, bliver de fleste glade for den hjælp.